Objective Questions on Waveguide Components

Objective Questions on Waveguide Components

Objective Questions on Waveguide Components, Waveguide based objective questions and answers, MCQ on waveguide components, Multiple Choice Questions on Waveguide, Objectives on Tee junction, hybrid Tee, magic tee, Ferrites, isolators, circulators, phase shifters, modulators, and power limiters, Engineering MCQ, Multiple Choice Question based on Engineering, Microwave Engineering MCQ

Multiple Choice Questions

  1. A direction coupler is
  • four-port device
  • a three-port device
  • a two-port device
  • a one-port device

Answer: four-port device

2. Application of Magic Tee:

  • mixer
  • duplexer
  • (a) and (b)
  • none

Answer: (a) and (b)

3. Isolated ports in Magic Tee:

  • E and H arms
  • collinear arms
  • (a) and (b)
  • none

Answer: (a) and (b)

4. Which device is based on Faraday rotation?

  • Magic Tee
  • H-plane T junction
  • E-plane T junction
  • isolator

Answer: isolator

5. Rat race junction:

  • Hybrid ring junction
  • Magic Tee
  • H junction
  • E junction

Answer: Hybrid ring junction

6. A circulator is

  • two-port device
  • a three-port device
  • a one-port device
  • a multi-port device

Answer: a multi-port device

7. A matched load………. incident power

  • reflects
  • transmits
  • absorbs
  • none

Answer: absorbs

8. Which has high permeability values?

  • ferrite
  • steel
  • copper
  • resistive card

Answer: ferrite

9. How much phase shift does a gyrator produce in forward direction?

  • 00
  • 900
  • 3200
  • 1800

Answer: 1800

10. How much phase shift does an isolator produce in forward direction?

  • 00
  • 900
  • 3200
  • 1800

Answer: 00

11. An isolator is

  • two-port device
  • a three-port device
  • a one-port device
  • none

Answer: two-port device

12. Which device minimizes the reflections?

  • gyrator
  • circulator
  • Magic Tee
  • isolator

Answer: isolator

13. Coupling factor of a directional coupler is

  • 10\log_{10}\frac{P_{i}}{P_{c}}
  • 10\log_{10}\frac{P_{i}}{P_{f}}
  • 10\log_{10}\frac{P_{b}}{P_{c}}
  • 10\log_{10}\frac{P_{b}}{P_{f}}

Answer: 10\log_{10}\frac{P_{i}}{P_{c}}

14. When the screw length is \lambda _{0}/4 in the waveguide, its nature is

  • capacitive
  • inductive
  • resistive
  • none

Answer: capacitive

15. When the screw length is > \lambda _{0}/4 in the waveguide, its nature is

  • capacitive
  • inductive
  • resistive
  • none

Answer: inductive

Leave a Reply

Your email address will not be published.