Objective Questions on Scattering Matrix

Objective Questions on Scattering Matrix

Objective Questions on Scattering Matrix, MCQ on Scattering Matrix in Microwave Engineering, Mulitple Choice Questions on Scattering Matrix, Gate MCQ on Scattering Matrix in Microwave Engineering.

Multiple Choice Questions

  1. When the co-planar arm lengths are not the same, then outputs in the H-plane tee can be
  • in phase
  • out of phase
  • with phase difference
  • None of the above

Answer: with phase difference

2. When the co-planar arm lengths are not the same, then outputs in the E-plane tee can be

  • in phase
  • out of phase
  • with phase difference
  • None of the above

Answer: with phase difference

3. The outputs of directional couplers have a phase difference of

  • 90°
  • 45°
  • 80°
  • none

Answer: 90°

4. Co-planar arm ports in 3-port junctions can be

  • matched to junction
  • mismatched
  • either
  • none

Answer: matched to junction

5. For its S matrix to be unitary, the circuit should be

  • reciprocal
  • lossless
  • both
  • none

Answer: lossless

6. Chain S parameters are similar to

  • ABCB parameters
  • transmission-line parameters
  • both
  • none

Answer: both

7. An E-plane tee is

  • a voltage junction
  • a series junction
  • both
  • none

Answer: a series junction

8. An H-plane tee is

  • a voltage junction
  • a shunt Junction
  • both
  • none

Answer: a shunt Junction

9. A microwave junction is supposed to be matched at all ports if in the S matrix

  • All the diagonal elements are zero
  • All the diagonal elements are equal but not zero
  • All the diagonal elements are complex
  • is hermition

Answer: All the diagonal elements are zero

10. There is a directional coupler consisting of two waveguides with a common side wall (the one parallel to E-field) having two holes space S cm in the common-well. Then

  • coupling factor is independent of spacing S
  • coupling factor is a function of spacing S
  • directivity is independent of spacing S
  • none of the above

Answer: coupling factor is independent of spacing S

11. A 3-port circulator is shown in the figure. Which one of the following scattering matrices relates to this circulator?

Circulator, Objective Questions on Scattering Matrix
  • \begin{bmatrix} 0 & 0 & 1\\ 1 & 0 & 0\\ 0 & 1 & 1 \end{bmatrix}
  • \begin{bmatrix} 1 & 0 & 0\\ 0 & 1 & 0\\ 0 & 0 & 1 \end{bmatrix}
  • \begin{bmatrix} 1 & 0 & 1\\ 0 & 0 & 0\\ 1 & 0 & 1 \end{bmatrix}
  • \begin{bmatrix} 1 & 1 & 1\\ 1 & 0 & 1\\ 1 & 1 & 1 \end{bmatrix}

Answer: \begin{bmatrix} 0 & 0 & 1\\ 1 & 0 & 0\\ 0 & 1 & 1 \end{bmatrix}

12. Which of the following relations would be true for the magic tee shown in the given figure?

  1. S13 = S23
  2. S14 = S24
  3. S12 = 0
  4. S34 = 0

Select the correct answer using the codes given below:

Codes:

  • 1, 2 and 3
  • 1, 2 and 4
  • 2, 3 and 4
  • 1, 3 and 4

Answer: 2, 3 and 4

13. The scattering matrix of a magic tee, shown in the given figure is

MagicTee
  • \frac{1}{\sqrt{2}}\begin{bmatrix} 0 & 0 & 1 & 1\\ 0 & 0 & -1 & 1\\ 1 & -1 & 0 & 0\\ 1 & 1 & 0 & 0 \end{bmatrix}
  • \frac{1}{\sqrt{2}}\begin{bmatrix} 0 & 0 & 1 & 1\\ 0 & 0 & 1 & 1\\ 1 & 1 & 0 & 0\\ 1 & 1 & 0 & 0 \end{bmatrix}
  • \frac{1}{2}\begin{bmatrix} 0 & 0 & 1 & 1\\ 0 & 0 & -1 & 1\\ 1 & -1 & 0 & 0\\ 1 & 1 & 0 & 0 \end{bmatrix}
  • \frac{1}{2}\begin{bmatrix} 0 & 0 & 1 & 1\\ 0 & 0 & 1 & 1\\ 1 & 1 & 0 & 0\\ 1 & 1 & 0 & 0 \end{bmatrix}

Answer: \frac{1}{\sqrt{2}}\begin{bmatrix} 0 & 0 & 1 & 1\\ 0 & 0 & -1 & 1\\ 1 & -1 & 0 & 0\\ 1 & 1 & 0 & 0 \end{bmatrix}

14. According to symmetry property, which is true?

  • S12 = S21
  • S13 = S31
  • S23 = S32
  • All

Answer: All

15. Which property is associated with S matrix?

  • [S] is always a square matrix of order (nxn)
  • [S] is a symmetric matrix.
  • [S] is a unitry matrix.
  • all of above

Answer: all of above

Related Posts:

Objective Questions on Waveguide Components

Objective Questions on Waveguide

Leave a Reply

Your email address will not be published.