Objective Questions on Waveguide

Posted by

Objective Questions on Waveguide

Objective Questions on Waveguide, waveguide questions and answers, MCQ on waveguides, gate questions on rectangular waveguide, MCQ on rectangular and circular waveguide.

Multiple Choice Questions

  1. The waves in a waveguide
  • travel along the border walls of the waveguide
  • are reflected from the side walls but do not travel along them
  • travel through the dielectric without touching the walls
  • travel along all the four walls

Answer: travel along the border walls of the waveguide

2. Waveguides can carry

  • TE mode
  • TM mode
  • mixed mode
  • all

Answer: all

3. The cut-off frequency of a waveguide depends on

  • dimensions of the waveguide
  • wave mode
  • the dielectric property of the medium in the waveguide
  • all

Answer: all

4. In Rectangular Waveguide (RWG), the mode subscripts m and n indicate

  • no. of half-wave patterns
  • no. of full-wave patterns
  • no. of the zeros of the field
  • none

Answer: no. of half-wave patterns

5. Wave impedance of waveguides in the TE mode can be

  • \frac{\eta }{\sqrt{1-(\frac{\lambda }{\lambda _{0}})^{2}}}
  • \eta \sqrt{1-(\frac{\lambda }{\lambda _{0}})^{2}}
  • both
  • none

Answer: \frac{\eta }{\sqrt{1-(\frac{\lambda }{\lambda _{0}})^{2}}}

6. The dominant TE mode in rectangular waveguides is

  • TE01
  • TE11
  • TE20
  • TE10

Answer: TE10

7. Cut-off wave length of rectangular waveguides is

  • \frac{2}{\sqrt{(\frac{m}{a})^{2}+(\frac{n}{b})^{2}}}
  • \frac{2}{\sqrt{(\frac{m}{a})^{2}-(\frac{n}{b})^{2}}}
  • both
  • none

Answer: \frac{2}{\sqrt{(\frac{m}{a})^{2}+(\frac{n}{b})^{2}}}

8. In RWG, for dominant mode, the cut-off wave length is

  • 2a
  • 2b
  • a
  • none

Answer: 2a

9. An air-filled rectangular waveguide has dimensions of 6 × 4 cm. Its cut-off frequency for the TE10 mode is

  • 2.5 GHz
  • 25 GHz
  • 25 MHz
  • 5 GHz

Answer: 2.5 GHz

10. In hollow rectangular waveguides,

  • the phase velocity is greater than the group velocity
  • the phase velocity is greater than the velocity of light in free space
  • both
  • none

Answer: both

11. The dominant mode in the circular waveguide is

  • TE10
  • TE11
  • TE01
  • TE12

Answer: TE11

12. Nonexistent modes in circular waveguides are

  • TE10
  • TE00
  • both
  • none

Answer: TE00

13. Degenerate modes in circular waveguides are

  • TE01 and TM11
  • TE22 and TM22
  • both
  • none

Answer: TE01 and TM11

14. Theoretically, the number of modes that can exist in cylindrical waveguides are

  • zero
  • one
  • two
  • infinite

Answer: infinite

15. Guided wave length of cylindrical waveguides is

  • \frac{\lambda}{\sqrt{1-(\frac{\lambda}{\lambda _{0}})^{2}}}
  • \frac{\lambda}{\sqrt{1-(\frac{f_{0}}{f})^{2}}}
  • both
  • none

Answer: both

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *