MCQ on Measurement of Temperature

Posted by

MCQ on Measurement of Temperature

MCQ on Measurement of Temperature, Objective Questions and answer on Measurement of Temperature, Multiple Choice Questions on Measurement of Temperature, GATE Question on Measurement of Temperature, GATE MCQ on Measurement of Temperature

Objective Type Questions

1. In pressure thermometers when mercury is used, the bulb and capillary should be made of:

  • copper
  • alloys of copper
  • stainless steel
  • none of the above.

Answer: stainless steel

2. Partial immersion Liquid-in-glass thermometers give errors because :

  • a thermometer is not fully immersed
  • the temperature of the emergent portion is higher than that of the immersed portion
  • the temperature of the emergent portion is lower than that of the immersed portion
  • the temperature of the emergent portion is different from that of the immersed portion.

Answer: the temperature of the emergent portion is different from that of the immersed portion.

3. Mercury is used in liquid filled systems as it gives:

  • wide temperature range
  • high sensitivity
  • wide temperature range and approximately linear scale
  • wide temperature range and high sensitivity.

Answer: wide temperature range and approximately linear scale

4. For the same temperature range, the volume of bulb of a gas filled thermometer is:

  • greater than that of a liquid filled or a vapour filled thermometer
  • smaller than that of a liquid filled or a vapour filled thermometer
  • greater than that of liquid-filled thermometer but lesser than that of vapour filled
  • lesser than that of a liquid-filled thermometer but greater than that of a vapour filled thermometer

Answer: greater than that of a liquid filled or a vapour filled thermometer

5. In filled systems used for temperature measurement, full compensation is used for compensating for effect of:

  • changes in ambient temperature, head, and barometric pressure
  • changes in ambient temperature where the receiving element is located
  • changes in ambient temperature where both the receiving element and the capillary tube are 
  • all of the above.

Answer: changes in ambient temperature where both the receiving element and the capillary tube are 

6. A bimetallic thermometer is made up of two metals strips A and B as shown in figure below. The temperature of metal strips when bonded T1 = 10°C. Suppose the temperature is raised to T2 = 30°C, The strips will bend:

MCQ on Measurement of Temperature
Diagram of Que. 6
MCQ on Measurement of Temperature
a
b
c
d

Answer: a

7. RTDs present no problems in measurement of temperature because:

  • there are no errors caused by the resistance of leads when the resistance of the element is measured
  • they have a robust construction
  • there are no self-heating effects when using them
  • none of the above

Answer: none of the above

8. Semi-conductor thermometers have the disadvantage that they:

  • are not readily available and are expensive
  • are fragile and have low sensitivity
  • are large in size and have a poor frequency response
  • none of the above

Answer: none of the above

9. The advantages of thermistor are:

  • the resistance of thermistors is high and therefore error due to resistance of leads is negligible
  • errors due to self-heating are small
  • their sensitivity is about 106 as high as that of Platinum resistance thermometers
  • all of the above

Answer: all of the above

10. Law of intermediate metals in thermocouples allows them to:

  • use reference junction compensation
  • use meters for measurement of emf without disturbing the circuit conditions
  • use extension wires of materials other than the ones used for making thermocouples
  • both (ii) and (iii)

Answer: both (ii) and (iii)

11. Thermopile is:

  • a combination of a number of thermocouples connected in series
  • a combination of a number of thermocouples connected in parallel
  • a combination of a number of thermocouples some of which are connected in series and some in parallel
  • none of the above.

Answer: a combination of a number of thermocouples connected in series

12. Reference junction compensation in thermocouples can be provided through use of:

  • hardware only
  • software only
  • both hardware and software
  • none of the above.

Answer: both hardware and software

13. If the temperature of a radiating body is 1500°C, the wavelength at which maximum radiant energy occurs:

  • 2.8 µm
  • 1.63 µm
  • 1 µm
  • 20.8 µm.

Answer: 1.63 µm

14. Radiation pyrometers are used in the temperature range of :

  • 0-500°C
  • 500-1000°C
  • -250 to 500°C
  • 1200-2500°C

Answer: 1200-2500°C

15. The probes used for measurement of the temperature of high speed flows measure:

  • recovery temperature
  • stagnation temperature
  • static temperature
  •  none of the above

Answer: recovery temperature

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *