MCQ on Measurement and Instrumentation

Posted by

MCQ on Measurement and Instrumentation

MCQ on Measurement and Instrumentation, Objective Questions on Measurement and Instrumentation, Measurement and Instrumentation MCQ, Instrumentation and Instrumentation MCQ, Multiple Choice Questions and Answers of Measurement and Instrumentation

Objective Type Questions

1. The measurement of a quantity

  • is an act of comparison of an unknown quantity with another quantity.
  • is an act of comparison of an unknown quantity with a known quantity whose accuracy may be known or may not be known.
  • is an act of comparison of an unknown quantity with a predefined acceptable standard that is accurately known.
  • none of the above.

Answer: is an act of comparison of an unknown quantity with a predefined acceptable standard that is accurately known.

2. In present day measurement systems

  • direct methods are commonly used.
  • use of direct methods is limited but indirect methods are commonly used.
  • both direct and indirect methods are commonly used.
  • all of the above.

Answer: use of direct methods is limited but indirect methods are commonly used.

3. Purely mechanical instruments cannot be used for dynamic measurements because they have

  • high inertia.
  • the large time constant.
  • higher response time.
  • all of the above.

Answer: all of the above.

4. The usage of electronic instruments is becoming more extensive because they have

  • a high sensitivity and reliability.
  • a fast response and compatibility with digital computers.
  • the capability to respond to signals from remote places.
  • all of the above.

Answer: all of the above.

5. A null type of instrument as compared to a deflection type instrument has

  • a higher accuracy.
  • a lower sensitivity.
  • a faster response.
  • all of the above.

Answer: a higher accuracy.

6. In an intelligent information system used for the measurement of a physical quantity

  • the digital computer must perform all or nearly all the signal and information processing.
  • the observer must perform all or nearly all the signal and information processing.
  • A digital computer is not required.
  • none of the above.

Answer: the digital computer must perform all or nearly all the signal and information processing.

7. In a generalized measurement system, the function of the signal manipulating element is to

  • change the quantity under measurement to an analogous signal.
  • change the magnitude of the input signal while retaining its identity.
  • to perform linear operations like addition and multiplication.
  • to perform non-linear operations like filtering, chopping and clipping and clamping.
  • none of the above.

Answer: change the magnitude of the input signal while retaining its identity.

8. A modifying input to a measurement system can be defined as an input:

  • which changes the input-output relationship for desired inputs only.
  • which changes the input-output relationship for desired as well as interfering inputs.
  • which changes the input-output relationship for interfering inputs only.
  • none of the above.

Answer: which changes the input-output relationship for desired as well as interfering inputs.

9. In a measurement system, the open loop transfer function is 10 and changes by 10 percent. If a closed loop system is adopted wherein the feedback system has a transfer function of 100. what will be the change in output in the case of open loop and in closed loop systems

  • 10 per cent, 10 x 10-3 per cent.
  • 10 per cent, 1 x 10-3 per cent.
  • 100 per cent, 10 x 10-3 per cent.
  • 100 per cent, 1 x 10-3 per cent.

Answer: 10 per cent, 10 x 10-3 per cent.

10. In a permanent magnet moving coil type of ammeter, the current is,

I =  K0 = NBA

where θ = deflection, K = spring constant, N = number of turns of moving coil, A = area of moving coil and B = flux density of field produced permanent magnet. Temperature is an interfering input to the system. It is known that strength of magnets reduces by 0.02 per cent per °C and the strength of springs reduces by 0.04 per cent per °C. Which method should be adopted to apply corrections for the interfering input?

  • Method of inherent insensitivity.
  • Method of high gain feedback.
  • Method of calculated output corrections.
  • Method of opposing inputs.

Answer: Method of calculated output corrections.

11. Measurement is a process of comparison which may be direct or indirect or both.

  • True
  • False

Answer: True

12. Accuracy of control can be better than the accuracy of measurement of control variables.

  • True
  • False

Answer: False

13. Measurement systems seldom provide the exact information needed for the measurand.

  • True
  • False

Answer: True

14. Deflection type of instruments are more accurate than the corresponding null type instruments.

  • True
  • False

Answer: False

15. Analog signals are preferred to digital signals for digital transmission systems.

  • True  
  • False

Answer: False

16. A null seeking device can be servo-controlled.

  • True
  • False

Answer: True

Related Post:

MCQ on static characteristics of systems

MCQ on Error in Measurement

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *