MCQ on static characteristics of Measuring Instrument

Posted by

MCQ on static characteristics of Measuring Instrument

MCQ on static characteristics of Measuring Instrument, Multiple Choice Questions on EMI, MCQ of instrumentation & measurement, Multiple Choice Questions on static characteristics of instrumentation & measurement systems, GATE Questions on static characteristics of Measuring Instrument

Objective Type Questions

1. In measurement systems, which of the following static characteristics are desirable?

  • Accuracy
  • Sensitivity
  • Reproducibility
  • All of above

Answer: All of above

2. In measurement systems, which of the following are undesirable static characteristics :

  • Sensitivity and accuracy
  • Drift, static error, and dead zone
  • Reproducibility and non-linearity
  • Drift, static error, dead zone, and non-linearity

Answer: Drift, static error, dead zone, and non-linearity

3. A pressure measurement instrument is calibrated between 10 bar and 250 bar. The scale spam of the instrument is :

  • 10 bar
  • 250 bar
  • 240 bar
  • 260 bar

Answer: 240 bar

while the scale range is,

  • 10 bar
  • 250 bar
  • 240 bar
  • 260 bar

Answer: 250 bar

4. The output of an instrument under particular environmental conditions is given by the relationship q0 = a + b qi, where qi = input and a and b are constants b ≠ 1. The theoretical input-output relationship is represented by a straight passing through zero. This is a case of

  • zero drift only
  • sensitivity drift only
  • zero and sensitivity drift together
  • none of the above

Answer: zero and sensitivity drift together

5. A reading is recorded as 23.90 C°. The reading has :

  • three significant figures
  • five significant figures
  • four significant figures
  • None of the above

Answer: four significant figures

6. The scale of a 0-500V voltmeter is divided into ten large divisions representing 50 V each and each large division is further subdivided into 10 small divisions, each representing 5 V. It is used for measurement of output voltage of a potentiometer which can be varied from 0 to 500V. It is observed that when the sliding contact is moved from its zero position, there is no perceptible movement of pointer of the voltmeter till the sliding contact reaches a position where the output voltage should be 5 V. Therefore, it can be concluded that :

  • the threshold of the voltmeter is 5 V
  • the resolution of the voltmeter is 5 V
  • the sensitivity of the voltmeter is 5V 
  • None of the above

Answer: the threshold of the voltmeter is 5 V

7. In the centre zero analog ammeter having a range of – 10 A to + 10A, there is a detectable change of the pointer from its zero position on either side of the scale only if the current reaches a value of 1A. The ammeter has a :

  • resolution of 1 A.
  • the dead zone of 1 A.
  • the dead zone of 2 A.
  • sensitivity of 1 A

Answer: the dead zone of 2 A.

8. A pressure gauge is calibrated from 0-50 kN/m2. It has a uniform scale with 100 scale divisions. One-fifth of a scale division can be read with certainty. The gauge has a :

  • resolution of 0.1 kN/m2
  • threshold of 0.1 kN/m2
  • dead zone of 0.2 kN/m2
  • a resolution of 0.5 kN/m2

Answer: resolution of 0.1 kN/m2

9. A d.c. circuit can be represented by an internal voltage source of 50 V with an output resistance of 100 kΩ. In order to achieve 99 percent accuracy for voltage measurement across its terminals, the voltage measuring device should have :

  • a resistance of at least 10 MΩ
  • the resistance of 100 kΩ
  • a resistance of at least 10 Ω
  • none of the above

Answer: a resistance of at least 10 MΩ

10. A d.c. circuit can be represented by a voltage source of 10 V in series with an output resistance of 1 kΩ. An ammeter of 50 Ω resistance is connected to the source terminals for measurement of current. The accuracy of measurement is nearly :

  • – 4.8 percen
  • + 4.8 percent
  • 99 percent
  • 95.2 percent

Answer: 95.2 percent

11. In a.c. circuits, the connection of measuring instruments causes loading errors which may affect

  • only the magnitude of quantity being measured
  • only the phase of the quantity being measured
  • both the magnitude and phase of the quantity being measured
  • magnitude, phase, and also the waveform of the quantity being measured

Answer: magnitude, phase, and also the waveform of the quantity being measured

12. The input resistance of a cathode ray oscilloscope is of the order of :

  • tens of ohm
  • megohms
  • kilohms
  • fraction of an ohm

Answer: megohms

13. A resistor, at room temperature of 290 K has a noise voltage of 2 µV for a 50 kHz bandwidth. The temperature at which the noise voltage is 20% of its value at room temperature is :

  • 58 K
  • 11.6 K
  • 241.7 K
  • None of the above

Answer: 11.6 K

14. An amplifier has an input signal voltage of 25 µV and a noise voltage 2.5 µV. The signal to noise ratio is

  • 10
  • 100
  • 10 db
  • none of the above

Answer: 100

15. Johnson noise is :

  • caused by thermal agitation of free electrons carrying current thereby modulating the current
  • the noise carried into a circuit through conductors
  • the noise of an electromagnetic origin that is radiated into a circuit
  • shot noise which results from random emission of electrons across a p n junction

Answer: caused by thermal agitation of free electrons carrying current thereby modulating the current

16. In a measurement system if a q1 is an across variable and its associated through variable is q2 (power based), the static impedance of the system is

  • q1 x q2
  • q1/q2
  • q2/q1
  • q12/q2

Answer: q1/q2

17. In a measurement system ‘force’ is an across variable. Its associated power based through variable is :

  • translational displacement
  • translational acceleration
  • translational velocity
  • rotational displacement

Answer: translational velocity

18. The values of static stiffness and compliance in a measurement system determine the amount of :

  • power drain from a system
  • current drain from a system
  • energy drain from a system
  • none of the above

Answer: energy drain from a system

19. A Wheatstone bridge is balanced with all the four resistances equal to 1 kΩ each. The bridge supply voltage is 100 V. The value of one of the resistances is changed to 1010 Ω. The output voltage is measured with a voltage measuring device of infinite resistance. The bridge sensitivity is :

  • 10 V/Ω
  • 25 mV/Ω
  • 2.5 mV/Ω
  • None of the above

Answer: 25 mV/Ω

20. Backlash is

  • The gradual departure of instrument output from its calibrated value.
  • The ability of the device to give an identical output when repeated or measurements are made with the same input signal.
  • Maximum angle or distance through which any part of a mechanical system may be moved in one direction without causing motion of the next part.
  • Unwanted signal tending to obscure the transducer signal

Answer: Maximum angle or distance through which any part of a mechanical system may be moved in one direction without causing motion of the next part.

Dynamic Characteristics of Measuring Instrument MCQ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *