MCQ on Interference in wireless communication

Posted by

MCQ on Interference in wireless communication

MCQ on Interference in wireless communication, Objective Questions on Interference, Interference MCQ, Multiple Choice Questions on Interference in mobile communication, Interference in wireless communication

Objective Type Questions

  1. In cellular system if cluster size N is greater than 7 it will result in
  • Reduces the number of channels in a cell
  • Increases number of channels in a cell
  • Reduces the number of channels but it reduces spectrum efficiency
  • Increase in spectrum efficiency.

Answer: Reduces the number of channels but it reduces spectrum efficiency

2. The goal of frequency reuse technique in a cell is

  • To improve system gain
  • To alter the co-channel interference factor
  • To increase spectrum efficiency
  • To provide synchronization.

Answer: To increase spectrum efficiency

3. In a cellular system if 7 cell reuse pattern is applied the co-channel interference reduction factor q will be

  • 5.67
  • 5.78
  • 4.9
  • 4.6

Answer: 4.6

4. The value of co-channel interference ratio q is 5.2 for N = 9 and if N = 12, it will be

  • 8
  • 16
  • 6
  • 12

Answer: 6

5. An antenna used in wireless transmission radiates in all directions and it is a

  • Spot beam antenna
  • Yagi-Uda antenna
  • Omnidirectional antenna
  • None of the above.

Answer: Omnidirectional antenna

6. If cluster size N = 4 a better cell sectoring system will have

  • 120°
  • 90°
  • 60°
  • 30°

Answer: 60°

7. The …….. sectored cell needs more antennas to be mounted and frequent handoffs.

  • 120°
  • 60°
  • 90°
  • 360°

Answer: 60°

8. For narrow beam applications which cellular pattern given below is correct?

  • N = 7 with 120° sectors
  • N = 4 with 60° sectors
  • N = 4 with 90° sectors
  • N = 7 with 90° sectors

Answer: N = 4 with 60° sectors

9. In flat ground or in a valley interference can be effectively reduced by

  • Lowering antenna height
  • Reducing power level
  • Increasing antenna height
  • Lowering antenna separation

Answer: Lowering antenna height

10. If there is a notch available in antenna pattern it will have the following effect

  • Will not alter interference
  • Reduce interference
  • Increase gain
  • Increase power

Answer: Reduce interference

11. The co-channel and long distance interference are reduced by

  • Yagi-Uda antenna
  • Umbrella pattern
  • Omnidirectional antenna
  • None of the above

Answer: Omnidirectional antenna

12. Technique used for reducing interference is

  • Cell splitting
  • Handoff
  • Diversity
  • Sectoring

Answer: Diversity

13. Speech quality can be measured by

  • Subjective and objective last
  • SNR
  • C/I
  • SNR and C/I

Answer: SNR

14. SINAD is

  • Signal to noise and distortion ratio
  • Signal to noise and deviation ratio
  • Signal to noise ratio
  • None of the above

Answer: Signal to noise and distortion ratio

15. The \left [ \frac{Signal + Noise + distortion}{Noise + distortion } \right ] is

  • SIAD factor
  • SINAD
  • SINAD reduction factor
  • Co-channel interference reduction factor

Answer: SINAD

16. Adjacent channel and Next channel interference are

  • Different
  • Same
  • Related by amplitude
  • Having more interference

Answer: Same

17. If two service providers are available in one market it is known as

  • Monopoly
  • Duality
  • Duopoly
  • Duplex

Answer: Duopoly

18. Consider the following statements

  1. Adjacent-channel interference occur in cell site.
  2. Adjacent channel interference occur in mobile unit.
  • 1 and 2 are correct
  • 1 alone is correct
  • 2 alone is correct
  • Both are not correct

Answer: 1 and 2 are correct

19. In cellular system if cross talk occurs it will be as compared to telephone systems.

  • less
  • more
  • doubled
  • unpredictable

Answer: doubled

20. The antenna coverage can be controlled by

  1. Multiple antennas
  2. Using synthesis of power pattern
  • 1 alone is correct
  • 2 alone is correct
  • 1 and 2 are correct.
  • Both are not correct

Answer: 1 and 2 are correct.

21. Ring combiner can handle

  • 16 channels
  • 8 channels
  • 32 channels
  • 8 channels

Answer: 32 channels

22. SAT is

  • Supervisory amplifier tuner
  • Supervisory amplifier tone
  • Supervisory audio tone
  • Supervisory analog tone

Answer: Supervisory audio tone

23. The demultiplexer used at cell-site channel receiver

  • Has no losses
  • Has more gain
  • Has split losses
  • Has hysteresis losses

Answer: Has split losses

24. Consider following statements. Find which of them are true ?

  • Tropospheric scattering over land path is persistent as that over water
  • Tropospheric scattering over land path is not as persistent as that over water
  • The tropospheric propagation is more pronounced during morning
  • The tropospheric propagation is a long distance propagation and the distance is around 200 mi.
  • 1, 2, and 4 are true
  • 2 and 3 are true
  • 1, 3, and 4 are true
  • All are true

Answer: 1, 3, and 4 are true

Related Post:

MCQ on Handoffs and dropped calls

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *