MCQ on Cell Site and Mobile Antenna

MCQ on Cell Site and Mobile Antenna

MCQ on Cell Site and Mobile Antenna, Objective Questions on Cell Site and Mobile Antenna, Cell Site MCQ, Moblie MCQ, Cell Site and Mobile Antenna MCQ.

Objective Type Questions

1. The term EIRP refers to ……..

  • Effective isotropic radiated power
  • Effective radiated power
  • Effective isolated radiated power
  • Effective isotropic related power

Answer: Effective isotropic radiated power

2. EIRP is related to ERP by the relation ……..

  • ERP = EIRP – 4 dB
  • ERP = (EIRP)2 – 2 dB
  • ERP = EIRP – 6 dB
  • ERP = EIRP – 2 dB

Answer: ERP = EIRP – 2 dB

3. Consider following statements. Mention the synthesis of sum pattern.

  1. Taylor synthesis
  2. Bayliss synthesis
  3. Null-free patterns
  4. Dolph-Chebyshev synthesis
  • 1 and 4
  • 2 and 3
  • 1, 2 and 3
  • 1 and 3

Answer: 1 and 4

4. In a start-up system an omnicell transmitting antennas are …….. 

  • Directional
  • Omnidirectional
  • Yagi-uda pattern
  • None of these

Answer: Omnidirectional

5. In abnormal antenna configuration an omnicell site is equipped with 90 channels for which ………… transmitting antennas are used.

  • 16
  • 9
  • 6
  • 3

Answer: 6

6. In previous question for 45 channels …………… transmitting antennas are used.

  • 13
  • 15
  • 3
  • 5

Answer: 3

7. Which device can be used to reduce the number of transmitting antennas in mobile communication?

  • multiplexers
  • Hybrid ring combiner
  • Attenuators
  • Location antennas

Answer: Hybrid ring combiner

8. One transmitting antenna for two receiving antennas is applied in directional antenna arrangement. What will be type of cell sectoring?

  • 60° sector
  • 120° sector
  • 30° sector
  • 90° sector

Answer: 120° sector

9. Under space diversity antennas if h is the height of antenna, d is separation distance then efficiency η is

  • η = h2/d
  • η = h/d
  • η = h/d2
  • η = (h/d)2

Answer: η = h/d

10. Consider following statements. Find whether true or false.

  1. Umbrella pattern antennas can be used for cell-site antennas.
  2. Botanical antennas are known as discone antennas.
  3. Discone antennas are marrowbone umbrella pattern antennas.
  4. Directional antennas cannot be used for mobile transmissions.
  • 1, 3 – true
  • 1, 2 – true
  • 2, 4 – false
  • All are true

Answer: 1, 2 – true

11. Several vertically stacked umbrella pattern antenna can form a

  • Abnormal antenna
  • High-gain antenna
  • Interference reduction antenna
  • Mobile antenna

Answer: High-gain antenna

12. Minimum separation of cell-site receiving antennas will have the following advantage.

  • Intermodulation can be avoided
  • Reduces ISI
  • Reduces noise
  • Controls distortion

Answer: Intermodulation can be avoided

13. The motor-vehicle-mounted antenna is the following antenna

  • Directional antenna
  • Omnidirectional antenna
  • Smart antenna
  • Microstrip antenna

Answer: Omnidirectional antenna

14. What will be the radiation pattern of roof-mounted antenna?

  • Uniformly distributed
  • Not uniformly distributed.
  • Both the above
  • Cannot be predicted.

Answer: Uniformly distributed

15. If a mobile antenna has gain more than 3 dB, what will be its receiving capacity?

  • Receives only a limited portion of total multipath signals.
  • Receives a large portion of total multipath signals.
  • Cannot receive it at all.
  • Receives a large portion of signal with noise.

Answer: Receives only a limited portion of total multipath signals.

16. Is it necessary to drill a hole in glass-mounted antenna for coupling?

  • Yes
  • No
  • Cannot be drilled
  • Both /no & Cannot be drilled

Answer: No

17. Compare the positions of glass-mounted antenna with roof mounted antenna.

  • It should be lower than a roof-mounted antenna.
  • It should be larger than a roof-mounted antenna.
  • They are in equal positions.
  • Cannot be compared.

Answer: It should be lower than a roof-mounted antenna.

18. Comment an antenna beam pattern of directional antenna.  

  • Suppressed horizontally
  • Suppressed vertically
  • Elevated vertically
  • Elevated horizontally

Answer: Suppressed horizontally

19. Comment on antenna bean pattern of high-gain antenna.

  • Elevated vertically
  • Suppressed horizontally
  • Elevated horizontally
  • Suppressed vertically

Answer: Suppressed vertically

20. What is the difference in position between glass-mounted and roof-mounted antennas?

  • 6 dB
  • 7 dB
  • 0 dB
  • 3 dB

Answer: 3 dB

21. Find whether true or false

  1. In mobile environment scattered signals arrive at mobile unit with equal probability
  2. Omnidirectional antennas must be used for 1.
  • Both are false
  • 1 is true and 2 is false
  • 2 is false and 1 is true
  • Both are true

Answer: Both are true

22. The gain of glass-mounted antennas will be

  • 1 to 10 dB
  • 1 to 3 dB
  • 5 dB
  • 7 dB

Answer: 1 to 3 dB

 23. What is the advantage of shaded glass if it is used for glass-mounted antennas?

  • Has no metal content
  • Unbreakable and has less metal content
  • Has less metal content
  • Has high metal content

Answer: Has high metal content

24. The two-branch space-diversity antennas can ……..  in mobile communications.

  • Reduce fading
  • Increase fading
  • Reduce gain
  • Increase ISI

Answer: Reduce fading

25. How vertical separation between space-diversity antennas can be determined?

  • By their operating frequencies
  • By their relative amplitudes
  • By their gain values
  • By correlation between their received signal

Answer: By correlation between their received signal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *