Objective Questions on Wave Propagation

Posted by

Objective Questions on Wave Propagation

Objective Questions on Wave Propagation, MCQ on Wave Propagation, MCQ on space wave propagation, electromagnetic wave propagation MCQ, antenna and wave propagation MCQs, multiple-choice questions on radiation and propagation

  1. Ground wave propagation is used when:
  • f is in the UHF range
  • f is in the microwave range
  • f is in LF range
  • f is in VHF range

Answer: f is in LF range

2. Wave unaffected by night or day is

  • ground wave
  • skywave
  • space wave
  • tropospheric wave

Answer: ground wave

3. When an EM wave propagates from air into the ionosphere, its velocity

  • decreases
  • increases
  • remains the same
  • reduces to zero

Answer: increases

4. During day-time the ionospheric layer that does not exist is

  • F
  • F1
  • F2
  • D

Answer: F

5. EM waves of UHF range normally propagate by means of

  • ground waves
  • space waves
  • sky waves
  • surface waves

Answer: space waves

6. The absorption of EM waves by the atmosphere depends on

  • the distance of the transmitter
  • their frequency
  • the polarization of the waves
  • strength of EM wave

Answer: their frequency

7. Short-waves for long distance communication depend on

  • ionospheric waves
  • ground waves
  • direct waves
  • space waves

Answer: ionospheric waves

8. Troposcatter propagation is used at frequency range of

  • VHF only
  • VLF only
  • MF only
  • UHF and VHF

Answer: UHF and VHF

9. The relative permittivity of ionospheric layer is

  • \epsilon_{r}=\left ( 1-\frac{81N}{f^{2}} \right )
  • \epsilon_{r}=\sqrt{1-\frac{81N}{f^{2}}}
  • \epsilon_{r}=\left ( 1-\frac{f^{2}}{81N} \right )
  • \epsilon_{r}=9\sqrt{N}

Answer: \epsilon_{r}=\left ( 1-\frac{81N}{f^{2}} \right )

10. If an EM wave whose frequency is 30 MHz is incident with an angle of 60°. MUF is

  • 60 MHz
  • 20 MHz
  • 30 MHz
  • 10 MHz

Answer: 60 MHz

11. Critical frequency of the ionospheric layer is

  • f_{c}=81\sqrt{N_{max}}
  • f_{c}=81{N_{max}}
  • f_{c}=9\sqrt{N_{max}}
  • f_{c}=9N_{max}

Answer: f_{c}=9\sqrt{N_{max}}

12. For radio wave propagation, fresh water is considered to be

  • very poor
  • poor
  • very good
  • average

Answer: poor

13. For radio wave propagation, cities are considered to be

  • poor
  • very poor
  • very good
  • good

Answer: poor

14. Radio horizon distance for standard atmosphere when ht = 50 m and hr is 5 m is

  • 38.37 km
  • 38.37 miles
  • 383.7 km
  • 383.7 miles

Answer: 38.37 km

15. If the critical frequency of the ionospheric layer is 1.5 MHz, the maximum electron density of the layer in electrons/m3 is

  • 2.777 × 1010
  • 27.77 × 1010
  • 0.2777 × 1010
  • 277.7 × 1010

Answer: 2.777 × 1010

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *