Objective Questions on Number System

Posted by

Objective Questions on Number System

Objective Questions on Number System in digital electronics, multiple-choice questions on the number system, MCQ on number system in a computer, Engineering MCQ, Multiple Choice Question based on Engineering, Digital Electronics MCQ

Multiple Choice Questions

  1. The decimal equivalent of hex number 1B52 is
  • 6994
  • 9649
  • 9964
  • 4699

Answer: 6994

2. The base of the number 537.1510 is

  • 2
  • 5
  • 10
  • 15

Answer: 10

3. What is the binary equivalent of the decimal number 364?

  • 101110000
  • 101111110
  • 111010000
  • 111100000

Answer: 101110000

4. The hexadecimal decimal equivalent of (654)8 is

  • BAC
  • 12A
  • 1AC
  • B1C

Answer: 1AC

5. The decimal equivalent of (159)16

  • 159
  • 101
  • 951
  • 345

Answer: 354

6. The addition of 2H and CH is

  • 2CH
  • (2 + C)H
  • EH
  • None of the above

Answer: EH

7. A megabyte represents

  • 1 million bytes
  • 1000 kilobytes
  • 100 bytes
  • 1100 bytes

Answer: 1 million bytes

8. The information stored and transmitted in a computer is in the form of

  • Binary
  • ASCII
  • Decimal
  • Alphanumeric

Answer: Binary

9. The binary representation of hexadecimal ‘C3’ is

  • 1111
  • 110011
  • 110001
  • 11000011

Answer: 11000011

10. The punch card that used to store and encode alphanumeric data were coded in

  • Alphanumeric code
  • Hollerith code
  • Binary code
  • Excess 3 code

Answer: Hollerith code

11. In the binary number 1110.1010, the fractional part has the value

  • 0.50
  • 0.25
  • 0.125
  • 0.625

Answer: 0.125

12. A hexadecimal number ‘A2’ has the decimal value

  • 16
  • 32
  • 162
  • 256

Answer: 32

13. The excess -3 code equivalent for 5 is

  • 0011
  • 0101
  • 0111
  • 1000

Answer: 1000

14. The ASCII is expanded as

  • American Standard Code for Information Interchange
  • American Stock Code for Information Interchange
  • All Standard Code for Information Interchange
  • All Standard Code for Information Interlink

Answer: American Standard Code for Information Interchange

15. In Gray code, for every bit added to the decimal number ________ bit changes.

  • 2
  • One
  • No
  • All

Answer: One

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *