MCQ on Steady Magnetic Fields

Posted by

MCQ on Steady Magnetic Fields

MCQ on Steady Magnetic Fields, objectives on magnetic effect of electric current, objective questions on magnetic effects of electric current, Objective Questions on Steady Magnetic Fields in EMT.

Multiple Choice Questions

  1. If the magnetic field, H = 4ax A/m, flux density in free space is
  • 1.6πaxμ wb/m
  • 216πaxμ wb/m
  • 21.6πμ wb/m
  • 160π ax wb/m

Answer: 216πaxμ wb/m

2. The unit of magnetic susceptibility is

  • Nil
  • Amp
  • H/m
  • Wb

Answer: Nil

3. \oint B.ds =

  • zero
  • Q
  • H
  • J

Answer: Zero

4. If a current of 1.0 amp flowing in an inductor, L = 2 Henry, the energy stored in an inductance is

  • 2.0 J
  • 1.0 J
  • 2.0 J/m3
  • 0.5 J

Answer: 1.0 J

5. The dipole moment of a magnet is

  • Qm d
  • Qm V
  • Qm I
  • Qm S

Answer: Qm d

6. If μ= 10μH/m for a medium, H = 2.0 A/m, the energy stored in the field is

  • 0.5 J/m3
  • 1.0 μJ/m3
  • 2.0 μJ/m3
  • 1.0 J/m3

Answer: 2.0 μJ/m3

7. Torque has the unit of

  • N-m
  • N/m
  • N-m2
  • N

Answer: N-m

8. Magnetisation, M is defined as

  • χ m H
  • χm μ0 H
  • χm B
  • B/μ0

Answer: χ m H

9. ∇ × A is equal to

  • H
  • B
  • j
  • 0

Answer: B

10. The unit of scalar magnetic potential is

  • Ampere
  • Volt
  • Amp/m
  • Volt/m

Answer: Ampere

11. The magnetic field in an ideal conductor is

  • zero
  • infinite
  • finite
  • the same as its outside field

Answer: zero

12. The force produced by B = 2.0 wb/m2 on a current element of 2.0 A-m, is

  • 4.0 N
  • 1.0 N
  • 2.0 N
  • 0.5 N

Answer: 4.0 N

13. \oint (\bigtriangledown \times H).ds =

  • J
  • Ienc
  • zero
  • \oint H.ds

Answer: zero

14. If the curl of the magnetic field is 2.0ax A/m2, the current density is

  • 2.0ax A/m2
  • 1.0ax A/m2
  • 2.0 A/m
  • 1.0 A/m

Answer: 2.0ax A/m2

15. ∇ × ∇ Vm is

  • zero
  • 2
  • j
  • ∇.∇Vm

Answer: zero

Related Post:

Objective Questions on Electrostatic Field

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *