Objective Questions on Electrostatic Field

Posted by

Objective Questions on Electrostatic Field

Objective Questions on Electrostatic Field, MCQ on electric charges and fields, MCQ on electrostatics, electric field multiple-choice question ans answer.

Multiple Choice Questions

  1. The proportionality constant in Coulomb’s law has unit of
  • Farads
  • Farads/meter
  • Newton
  • meter/Farad

Answer: meter/Farad

2. The value of proportionality constant in Coulomb’s law is

  • 9 × 109
  • 9 × 10–9
  • 8.854 × 10–12
  • 1/36 π × 109

Answer: 9 × 109

3. The force magnitude between Q1 = 1C and Q2 = 1C when they are separated by 1 m in free space is

  • 9 × 109 N
  • 8.854 × 10–12 N
  • 1/36 π × 10-9 N
  • 9 × 10–9 N

Answer: 9 × 109 N

4. Potential has the unit of

  • Joules/Coulomb
  • Joules
  • Joules/m3
  • Joules/m2

Answer: Joules/Coulomb

5. The unit of electric flux is

  • Coulomb
  • Coulomb/metre
  • Weber
  • Weber/m2

Answer: Coulomb

6. The unit of electric field is

  • Newton
  • Coulomb/Newton
  • Newton/Coulomb
  • Coulomb/metre

Answer: Newton/Coulomb

7. Potential at all the points on the surface of a conductor is

  • the same
  • not the same
  • zero
  • infinity

Answer: the same

8. Gradient of the potential and an equipotential surface

  • have the same direction
  • have opposite directions
  • are orthogonal to each other
  • have no directional relation

Answer: are orthogonal to each other

9. The Laplacian operator, ∇2

  • has unit of m2
  • is a vector operator
  • has unit of 1/m2
  • has no unit

Answer: has unit of 1/m2

10. Laplace’s equation has

  • two solutions
  • infinite solutions
  • no solution
  • only one solution

Answer: only one solution

11. The surface charge density in a good dielectric is

  • zero
  • ρs
  • infinity
  • – ρs

Answer: zero

12. Gauss’s law in point form is

  • \bigtriangledown .D=\rho _{\upsilon }
  • \bigtriangledown .D=\rho _{s}
  • \bigtriangledown .D=Q
  • \bigtriangledown D=\rho _{\upsilon }

Answer: \bigtriangledown .D=\rho _{\upsilon }

13. Poisson’s equation is

  • \bigtriangledown ^{2}V=\rho _{\upsilon}/\epsilon
  • \bigtriangledown ^{2}V=-\rho _{\upsilon}/\epsilon
  • \bigtriangledown ^{2}V=-\rho _{\upsilon}
  • \bigtriangledown ^{2}V=-\dot{\rho _{\upsilon}}/\epsilon

Answer: \bigtriangledown ^{2}V=-\rho _{\upsilon}/\epsilon

14. Electric flux lines

  • originate at (+)ve charge
  • originate at (–)ve charge
  • are closed loops
  • originate at (+)ve charge and also terminate at (+)ve charge

Answer: originate at (+)ve charge

15. Unit of electric flux is

  • Coulomb
  • Weber
  • Tesla
  • Weber/m

Answer: Coulomb

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *