MCQs on Multiple Access Techniques

MCQs on Multiple Access Techniques

MCQs on Multiple Access Techniques, Objective Questions on Multiple Access Techniques, Multiple Choice Questions on Multiple Access Techniques, MCQs on FDMA, TDMA MCQs, Multiple Access Techniques MCQs, MCQ of Satellite Communication, Wireless & Mobile Communications Questions & Answers – Introduction to Multiple Access

Objective Type Questions

1. The multiple satellite access technique suitable only for digital transmission is the

  • CDMA
  • TDMA
  • FDMA
  • Both TDMA and FDMA

Answer: TDMA

2. The multiple access technique that is particularly suitable for communication satellites with military applications is

  • TDMA
  • FDMA
  • CDMA
  • Random access

Answer: CDMA

3. With reference to transponder capacity utilization in case of TDMA and FDMA techniques

  • The capacity utilization is almost 100% irrespective of number of accesses in TDMA
  • The capacity utilization can never be 100% in FDMA
  • The capacity utilization is 100% in TDMA for a single access only
  • None of these

Answer: The capacity utilization is almost 100% irrespective of number of accesses in TDMA

4. The code division multiple access technique is not usually used because

  • It requires very large bandwidth
  • The circuitry required is very complex.
  • The system becomes too expensive
  • Its technology has not been completely developed as yet

Answer: It requires very large bandwidth

5. Satellities may reuse the same frequency in the same area by

  • Having many small antennas
  • Overlapping radiation zones
  • TDMA
  • FDMA
  • Any of above
  • None of these

Answer: Any of above

6. The commonly used multiple access technique that has very stringent timing and synchronising requirements for the earth station is the

  • CDMA
  • TDMA
  • FDMA
  • both CDMA and TDMA

Answer: TDMA

7. While discussing sharing of a communication satellite by many geographically dispersed earth stations, DAMA means

  • Demand-assigned multiple access
  • Decibel attenuated microwave antenna
  • Digital analog master antenna
  • Dynamically-assigned multiple access

Answer: Demand-assigned multiple access

8. Name of the multiple access technique in which full bandwidth is used for full time by all users is

  • FDMA
  • CDMA
  • TDMA
  • None of these

Answer: CDMA

9. The number of voice channels in a TDMA system is given by

  • n=\left ( \frac{R-\frac{nP}{T}}{r} \right )
  • n=\left ( \frac{r-\frac{nP}{T}}{R} \right )
  • n=\left ( \frac{R-\frac{nr}{T}}{P} \right )
  • None of these

Answer: n=\left ( \frac{R-\frac{nP}{T}}{r} \right )

10. The time duration between the transmission of traffic bursts in TDMA is

  • 125 µ sec
  • 120 µ sec
  • 64 µ sec
  • 250 µ sec

Answer: 125 µ sec

11. The signalling channel consist of

  • Order wire channel
  • Management channel
  • Transmit timing channel
  • All of these
  • None of these

Answer: All of these

12. The bandwidth of common signalling channel is

  • 160 KHz
  • 120 KHz
  • 220 KHz
  • 60 KHz

Answer: 160 KHz

13. Process gain of spread spectrum communication is defined as

  • Difference between output and input carrier to noise ratio
  • The difference between output and input signal to noise ratio
  • The difference between output signal to input carrier noise ratio
  • None of these

Answer: The difference between output and input signal to noise ratio

14. Near far effect is more prominant in

  • Direct sequence spread spectrum technique
  • Direct sequence CDMA technique
  • Frequency hopped spread spectrum technique
  • None of these

Answer: Direct sequence spread spectrum technique

15. Intermodulation distortion is present in

  • FDMA
  • TDMA
  • CDMA 
  • Both FDMA and TDMA

Answer: FDMA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *