MCQs on MTI, Pulse Doppler Radars

Posted by

MCQs on MTI, Pulse Doppler Radars

MCQs on MTI, Pulse Doppler Radars, Objectives Questions on MTI, Pulse Doppler Radars, Engineering MCQ, Radar MCQ, Radar Engineering MCQ

Multiple Choice Questions MTI andPulse Doppler Radar

  1. The characteristic feature of coherent MTI radars is that the
  • transmitted signal should be out of phase with the reference signal in the receiver.
  • the transmitted signal should be equal in magnitude to the reference signal.
  • the transmitted signal should be coherent with the reference signal in the receiver.
  • the transmitted signal should not be equal to the reference signal in the receiver.

Answer: the transmitted signal should be coherent with the reference signal in the receiver.

2. The Doppler frequency shift produced by a moving target may be used in pulse radar to

  • combine moving targets from desired stationary objects.
  • determine the relative velocity of a target.
  • separate desired moving targets from desired stationary objects.
  • determine the displacement of a target.

Answer: determine the relative velocity of a target.

3. The limitation of the pulse MTI radar that does not occur with the CW radar

  • is blind speed
  • is delay lines
  • requires more operating powers
  • requires complex circuitry

Answer: is blind speed

4. The output of the MTI receiver phase detector should be quantized into a sequence of digital words by using

  • a digital quantizer
  • a digital phase detector
  • digital delay lines
  • a digital filter

Answer: digital delay lines

5. A simple MTI delay line canceller is an example of

  • a frequency domain filter
  • a high-pass filter
  • an active filter
  • a time-domain filter

Answer: a time-domain filter

6. The effect of blind speed can be significantly reduced in

  • pulse MTI radars
  • delay line cancellers
  • staggered PRF–MTI
  • pulse cancellers

Answer: staggered PRF–MTI

7. It provides stated probabilities of detection and false alarm:

  • clutter attenuations
  • clutter ratio
  • cancellation ratio
  • clutter visibility factor

Answer: clutter visibility factor

8. An MTI radar that uses amplitude fluctuations is

  • coherent
  • a pulse Doppler
  • non coherent
  • a CW radar

Answer: non coherent

9. The blind speeds of two independent radars operating at the same frequency will be different if their

  • amplitudes are different
  • blind speeds are different
  • pulse repetition frequencies are different
  • pulse intervals are different

Answer: pulse repetition frequencies are different

10. The clutter-rejection notches may be widened by passing the output of the delay line canceller through a

  • Coho
  • Stalo
  • second delay line canceller
  • pulse canceller

Answer: second delay line canceller

11. Two- and three-pulse cancellers are examples of

  • CW radars
  • FM–CW radars
  • MTI filters
  • pulse radars

Answer: MTI filters

12. The following techniques are Doppler filtering techniques that reject stationary clutter and where radial velocity is not measured:

  • moving target indicator (MTI)
  • CW radar
  • MTD
  • pulse Doppler

Answer: moving target indicator (MTI)

13. The following are regions of Doppler space where targets with those Doppler velocities cannot be detected:

  • blind speeds
  • delay line cancellers
  • staggered PRF
  • clutter visibility factor

Answer: blind speeds

14. Ambiguities in range and Doppler velocity can be resolved by transmitting multiple bursts of pulses

  • with constant PRF
  • with different PRFs
  • with two PRFs
  • none

Answer: with different PRFs

15. Unambiguous range measurements and ambiguous velocity measurements are caused by

  • low PRF
  • high PRFs
  • medium PRFs
  • high PRF

Answer: low PRF

16. Ambiguous range measurements and ambiguous velocity measurements are caused by

  • low PRF
  • high PRFs
  • medium PRFs
  • high PRF

Answer: medium PRFs

17. Very ambiguous range measurements and unambiguous velocity measurements are caused by

  • low PRF
  • high PRFs
  • medium PRFs
  • high PRF

Answer: high PRF

18. Staggering or changing the time between pulses will

  • raise the blind speed
  • lower the blind speed
  • maintain the same blind speed
  • none

Answer: raise the blind speed

19. The following radar does not provide the target velocity estimation:

  • Pulse Doppler Radar
  • MTI
  • both
  • none

Answer: MTI

20. The blind speed of an MTI radar can be avoided by

  • changing the carrier frequency
  • changing the carrier frequency
  • changing the carrier frequency
  • changing the carrier frequency

Answer: pulse repetition frequency

Related Post:

Objective Questions on Introduction of Radar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *