MCQ on Guided Waves

Posted by

MCQ on Guided Waves

MCQ on Guided Waves, Electromagnetic MCQ, Guided wave in Electromagnetic field MCQ, Guided wave in EM Field MCQ, MCQ on Guided Wave in EM Field, Waveguide Question Answers, Waveguide MCQ.

Objective Type Questions

  1. When a wave is propagating in x-direction, TE wave has Ex equal to
  • zero
  • Ey
  • Ez
  • Ey + Ez

Answer: zero

2. For a wave propagating in z-direction in a hollow rectangular waveguide, TEM wave has

  • Ez = o
  • Hz = o
  • all components of E and H are zero
  • Ex = o, Hz = o

Answer: all components of E and H are zero

3. The cut-off frequency of TEM wave is

  • zero
  • f
  • infinity
  • that of TE10

Answer: zero

4. If a = 2 cm, b = 1 cm for a waveguide, the cut-off frequency for TE10 mode is

  • 0.75 GHz
  • 7.5 GHz
  • 1.5 GHz
  • 1.5 MHz

Answer: 7.5 GHz

5. If the cut-off frequency for the dominant mode in a rectangular waveguide is 4 GHz, the dimension of the broad wall along x-axis is

  • 4 cm
  • 3.75 cm
  • 5 cm
  • 37.5 cm

Answer: 3.75 cm

6. If f =10 GHz, the broad dimension of a rectangular waveguide, a = 2 cm, the cut-off frequency for TE10 is

  • 0.75 GHz
  • 7.5 GHz
  • 10 GHz
  • 5 GHz

Answer: 7.5 GHz

7. At f = 10 GHz, a = 2 cm, b = 1 cm, the cut-off frequency for TE01 is

  • 10 GHz
  • 1.5 GHz
  • 15 GHz
  • 7.5 GHz

Answer: 15 GHz

8. If in a rectangular waveguide the attenuation constant is 2 dB/m and the phase constant is 2 rad/m, the propagation constant is

  • 2 + j2 dB/m
  • 2 + j2 np/m
  • 2 dB/m
  • 2 np/m

Answer: 2 + j2 dB/m

9. If β = 3oo rad/m for TE21 mode in a rectangular waveguide, the guide wavelength for TE21 is

  • 0.209 cm
  • 0.209 m
  • 2.09 m
  • 20.9 cm

Answer: 0.209 m

10. The cut-off frequency for TE10 is 5 GHz at an operating frequency of 6 GHz. The phase constant for TE10 is

  • 69.5 rad/m
  • 6.95 rad/m
  • 0.833 rad/m
  • 1.2 rad/m

Answer: 69.5 rad/m

11. If the resonant frequency is 6 GHz, the time averaged stored energy is 10 Joules and the power dissipation is 20 watts in a resonator, the quality factor is

  • 188.49
  • 188.49 × 109
  • 200
  • 188

Answer: 188.49 × 109

12. The ideal value of quality factor is

  • 0
  • 100
  • very small

Answer:

13. If \eta _{TM}^{mn}=100, \eta _{TE}^{mn}=150, the intrinsic impedance is

  • 122.47Ω
  • 1.5Ω
  • 0.333Ω
  • 12.247Ω

Answer: 122.47Ω

14. If the phase constant of TM21 is 320rad/m, α = 0 at an operating frequency of 10 GHz, the characteristic impedance of TM21 is

  • 32Ω
  • 539Ω
  • 300Ω
  • 53.9Ω

Answer: 539Ω

15. The cut-off wavelength for the dominant mode in a rectangular waveguide having dimensions 4 × 3 cm is

  • 12 cm
  • 8 cm
  • 1.33 cm
  • 0.75 cm

Answer: 8 cm

16. The cut-off wavelength for TE32 in a waveguide is 10 GHz. The guide wavelength for TE32 mode is

  • 3 cm
  • 3.2 cm
  • 6 cm
  • 3 m

Answer: 3 cm

17. Skin depth in the copper wall of a waveguide operating at f = 6.25 GHz is

  • 8.39 mm
  • 83.9 mμ
  • 83.9 mm
  • 839 mm

Answer: 83.9 mμ

18. The mode of propagation in an air-filled waveguide of 2 × 1 cm dimensions operating at 10 GHz is

  • TE01
  • TE21
  • TE10
  • TE11

Answer: TE10

19. If the propagation constant in a waveguide is 105+ j10, np/m the attenuation constant is

  • 105 np/m
  • 105 dB/m
  • 10.5 np/m
  • 115 np/m

Answer: 105 np/m

20. If γmn = αmn, in a waveguide

  • propagation takes place
  • no propagation takes place
  • energy is increased
  • energy is decreased

Answer: no propagation takes place

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *